Életmódtanács.hu

vegye kezébe az élete alakulását...

Főoldal Bemutatkozás Blog Galéria Oktatás, tanfolyamok Egészség videó Kapcsolat
Életmódtanács.hu / Blog / Cukorbetegség kiegészítő kezelése

Cukorbetegség kiegészítő kezelése

Epidemiológia
Az 1990-es évek közepén a világon a cukorbetegek száma megközelítette a 100 milliót.
Bizonyos előrejelzések szerint számuk a következő évtizedben megkétszereződik.
Sokan megkongatták a vészharangot, hogy íme ismét itt egy civilizációs betegség.

Tényleg az új kor új "járványa"?

Történelmi adatok

  • Kr. e. 1500-ban már ismert volt a ritkán előforduló betegség, az ősi kínai és indiai orvostudományban.
  • A diabetes elnevezés - Demetriosz görög orvos:  túláradó vizeletürítés
  • A diabetes mellitus - 1674-ben Thomas Willis: megízlelte a beteg emberek vizeletét és ez alapján nevezte el mézédesnek.

A cukorbetegség okai

  • a hasnyálmirigy által termelt, szervezetünk cukoranyagcseréjét szabályozó inzulinból kevesebb van, 1. Típus: IDDM (inzulinfüggő DM)
  • vagy ún. inzulin rezisztencia áll fenn (hiába van elegendõ inzulin, hatását nem tudja kifejteni), 2. Típus: NIDDM (nem inzulinfüggő DM)

Gyanújelek

  • állandó és tartós szomjúságérzet
  • Túlzott folyadékfogyasztás és vizeletürítés
  • Bőrviszketés, végbéltáj vagy a nemzőszervek körüli, nehezen csillapítható viszketés is
  • kisebb sebek is nehezen gyógyulnak
  • jó étvágy ellenére is fogyás
  • ha a felmenő rokonok között is volt cukorbeteg
  • ismeretlen eredetű ideggyulladás
  •  nehezen gyógyuló, gennyes fertőzések

Diagnózis

  • Vércukorszint mérés
  • Terheléses vércukor vizsgálat

Cukorbetegség szövődményei

Makroangiopathia:

  • Atherosclerosis
  • Kardiovaszkuláris betegség
  • Vesekárosodás
  • Végtagi érszükület
  • Keringés zavar
  • Gombás fertőzések
  • Nehezen gyógyuló sebek, Fekélyek

Mikroangiopathia :

  • Retinopathia
  • Szürkehályog

Étkezési tanácsok

  • Szénhidrát bevitel szigorúan ellenőrzött, kenyéregységben számolt, DE nem tesz különbséget a lassú és gyors szénhidrátok között
  • Dietetikus javaslatai mellé érdemes néhány kifejezetten gyógyító táplálékot ismerni

Csicsóka

  • Észak-Amerikában õshonos növény, az indiánok legfontosabb élelmiszere volt.
  • Kedvezõen befolyásolja a vércukor és az inzulin-szintet.
  • Inulint tartalmaz, ami 96%-ban fruktózzá (gyümölcscukorrá) válik. Fruktózból a cukorbetegek is képesek inzulin nélkül is 30g-ot hasznosítani.
  • Kedvezõen befolyásolásolja az éhségérzetet, ezáltal csökkenti a falánk evéskényszert, mely segít az elhízás megelõzésében is.

Olajos magvak, dió, mogyoró

  • Lassú szénhidrátnak számítanak, emiatt kivédik a hirtelen inzulinszint-emelkedést.
  • Magas E-vitamin tartalmuknak köszönhetõen csökkentik az inzulin-igényt, és védik a szervezetet a cukorbetegségben keletkezõ szabadgyökök káros hatásaival szemben.
  • Nagyon magas kalóriatartalmuk miatt nagy mennyiségben fogyasztásuk nem javasolt, elhízáshoz vezethet.

Hüvelyesek, bab, lencse, szója

  • Vízben oldódó rostanyaguknak, a mézgának és pektinnek az étkezés után hirtelen fellépõ vércukorszint-emelkedést védik ki, ezáltal csökkentik az inzulin szükségletet.
  • Ezért a viszonylag magas szénhidrát-tartalmuk ellenére is alkalmasak a cukorbetegek részére.
  • Magas cink-tartalommal bírnak, ami azért fontos, mert a cukorbetegeknél igen gyakori a cink-hiány. A cink javítja a szervezetben lévõ inzulin hasznosulását, így a magasabb cink-tartalmú étrend segít a vércukorszint normalizálódásában.

Vöröshagyma
A hagyma egyik hatóanyaga a difenilamin, ami a hasnyálmirigybõl az inzulin kiáramlást segíti. Ez az anyag nagyon hasonlít arra a vegyületre, amit gyógyszerként alkalmaznak cukorbetegek kezelésében.

Búzakorpa, zabkorpa, teljes kiõrlésû gabonák

  • Magas rost-tartalmuk lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezzel mérséklik az étkezés utáni vércukorszint-emelkedést.
  • Magas B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B9) tartalmuk kedvezõ a szervezet szénhidrát-anyagcseréjére. Cukorbetegségben a nagyobb mennyiségû vizelet-termelõdés és ürítés, illetve a vesemûködés megváltozása miatt nagyobb a B-vitaminok vesztesége, ezért nagyobb mennyiségben kell bejuttatni õket.
  • Viszonylag magas króm-tartalmuk miatt is ajánlott a fogyasztásuk, egy vizsgálat szerint a cukorbetegek 90%-a krómhiányban szenved. A króm nagyon fontos faktora a cukor-anyagcserének, az ún. cukortolerancia-faktor alkotóeleme, ami elõsegíti a cukor beépülését a máj-és izomsejtekbe, ezáltal csökkenti a vércukorszintet. Ez a cukortolerancia-faktor megtalálható a magasabb cukortartalmú növényekben is, azonban sajnos a feldolgozás, cukorfinomítás során tönkremegy.

Antioxidánsok szerepe

  • Antioxidánsok: Béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin, szelén
  • A magas vércukorszint rengeteg szabadgyököt szabadít fel, ezek káros hatásainak kivédésére szükségesek az antioxidánsok
  • Szervezet elsavasodásának csökkentése
  • Erek és idegek védelme
  • Sebgyógyulás elősegítése

Telítetlen zsírsavak

  • Omega 6,9 zsírsavak: koleszterin anyagcserét segíti, védi az ereket (macroangiopathia)
  • Halolaj, ligetszépe-olaj, oliva-olaj

Gyógynövények

  • Gingko Biloba: kiserek területén javítja az oxigén ellátottságot (microangiopathia)
  • Kapor
  • Fehérbabhéj
  • Gyermekláncfűgyökér
  • Kukoricabajusz
  • Kecskeruta

Homeopatia

  • Sulfur
  • Secale
  • Kreozotum

Nemeskövek

Citrin elixír:

  •  reggel, éhgyomorra

Mozgásterápia

  • Cardio mozgás
  • Keleti mozgásformák: yoga, csi kung

Elküldve: 2014-07-28 Beküldő: Dr. Csomai Zita